Cum facem economii!

Am tot discutat pe acest blog despre oferte, promotii dar niciodata nu am discutat despre cum sa facem economii, despre cum sa reducem cheltuielile.

In perioada de boom economic (2006-2008) pot spune ca eu eram un “mana larga”, in sensul ca daca aveam bani imediat gaseam ce sa fac cu ei, niciodata nu m-am gandit daca achizitiile/cumparturile pe care le fac imi trebuiesc cu adevarat sau cumpar doar ca sa stiu ca le am acolo.

Usor, usor am inceput sa ma gandesc atunci cand sunt la cumparaturi daca sigur am nevoie de un produs si dupa aceea sa il pun in cos. A fost un prim pas in evolutia mea catre economisire. Totul a culminat cu un articol citit pe un blog (parca la Cabral Ibacka) care ne invata cum sa cumparam ce avem nevoie.

Mai exact spunea ca pentu a nu mai cheltui multi bani pe alimente este ideal sa punem pe hartie meniul pe 2-3 zile, sa ne facem un necesar de igrediente si apoi cu lista aceasta sa mergem la cumparaturi.

Exact asa am facut eu de sarbatorile care au trecut (Craciu, Revelion) si pot spune ca am cheltuit cam cu 50% mai putin. Foarte sincer, chiar nu exagerez deloc.

De atunci, impreuna cu sotia, fac meniul pentru 1-2 zile, fac o lista cu ce ne trebuie si apoi mergem sa “adunam ingredientele”. O data la o saptamana (sau chiar doua) mergem intr-un supermaket si facem aprovizionarea cu ce mai avem nevoie in bucatarie (cafea, zahar, faina, folie de copt, folie de aluminiu…etc) bineinteles tot cu o lista in mana.

Pe langa economiile facute cu “papica” am inceput sa ne “cultivam” rabdare, in sensul ca daca dorim sa cumparam un lucru (nealimentar) incepem sa strangem bani apoi incepem sa studiem acel lucru, sa vedem evolutia pretului, sa vedem daca a fost vreodata la oferta si care a fost cel mai mic pret al sau. Asteptam pana il gasim la un pret pe care il consideram noi acceptabil si apoi il cumparam.

Un exemplu sunt cumparaturile pe Amazon – pot astepta dupa o pereche de adidasi Geox chiar si 1 an pana ii prind la reducere pentru ca nu am nevoie neaparat acum de ei. Imi place marca Geox si in fiecare an imi cumpar cel putin o pereche (pereche care ma tine cel putin 4 ani).

 

 

 

Tu ce parere ai?

 

© 2012 CautiCeva. Toate drepturile rezervate.